Brezplačna delavnica Prve pomoči

hugo1
  • Sre, 27. Mar, 2019

Brezplačna delavnica Prve pomoči

Mamice pozdravljene,

lepo vabljene na tečaj prve pomoči dojenčkom in otrokom, ki ga bomo organizirali 4.6.2019 ob 16:00 (Ljubljana, Center Sonček Ljubljana Šiška, Trg komandanta Staneta 5).

Predstavljajte si, da se vaš otrok začne dušiti, in preneha dihati; bi mu znali pomagati? Bi znali sprostiti dihalno zaporo in preprečiti najhujše? 

Taki in podobni primeri so situacije, ki jih ne privoščimo nikomur, pa vendarle lahko doleti vsakega izmed nas. Zato je neverjetno pomembno, da pridobite znanje, kako ukrepati, pa čeprav ga ne boste želeli nikoli uporabiti. Better safe than sorry!

Pridi in se nauči prve pomoči tudi ti! 


Navajamo še nekaj splošnih informacij:


Za življenje je projekt Društva študentov medicine Slovenije. Naš glavni cilj je ozaveščanje javnosti o pomenu takojšnjega in pravilnega nudenja prve pomoči. Izvajamo brezplačne obnovitvene tečaje prve pomoči, kjer udeležencem omogočimo, da osvojeno znanje tudi temeljito praktično preizkusijo pod nadzorom inštruktorjev. 

Potek tečaja: 

Naše klasične delavnice so sestavljene iz dveh delov - teoretičnega in praktičnega. Udeleženci najprej poslušajo predavanje, na katerem zdravnik ali študent medicine višjega letnika predstavi glavna in najpogostejša nujna stanja (na primer srčni infarkt, možganska kap, huda krvavitev,...), predvsem pa njihovo prepoznavo in pravilno ukrepanje ob takih dogodkih. Ponovimo teoretične osnove obravnave nezavestnih ali poškodovancev, opozorimo na pogostejše napake in vam povemo, kako se sploh soočiti z urgentno situacijo. Predavanje običajno traja eno uro, vsa vprašanja pa so zelo dobrodošla. V predavanje lahko tudi dodamo nekaj informacij o ukrepih pri epileptičnem napadu, anafilaktični reakciji, otroških vročinskih krčih, ravnanju ob sumu na poškodbo  hrbtenice,...Sledi še praktični del, kjer tečajniki znanje utrdijo na štirih delavnicah, ki trajajo dobri 2 uri. Na njih se naučijo pravilnega pristopa k nezavestnemu ali poškodovanemu, izvajanja temeljnih postopkov oživljanja  (TPO) - torej stisov prsnega koša in umetnega dihanja, TPO z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED), pravilnega nameščanja v položaj za nezavestnega in šokiranega, ukrepanja ob dušečem se odraslem ali otroku ter oskrbe hujših krvavitev in pogostih poškodb (Tudi opekline, tujki v ranah, piki in ugrizi, zastrupitve, podhladitve in ozebline,...). 
Ker je poudarek na tem, da vsak udeleženec tečaja res sam izvede navedene postopke, so skupine majhne, vsako delavnico pa vodita dva inštruktorja – študenta medicine, ki tečajnikom pomagata in tudi odgovorita na vsa morebitna dodatna vprašanja. V predavanja in delavnice lahko po predhodnem dogovoru vključimo tudi kako posebno temo, ki je aktualna za vašo skupino udeležencev. V vašem primeru bi lahko dali pouader na temo dojenčka, vseeno pa si pogledali tudi na kratko ukrepanje pri odraslem.
Povemo še nekaj o pogostih vzrokih za nezavest, prepoznavi srčne in možganske kapi ter na vašo željo še o kaki dodatni temi. Na delavnicah nato izvajate TPO in uporabljate defibrilatorje, pokažemo vam tudi položaj za nezavestnega.

Nekaj tehničnih podrobnosti:

- Na enem tečaju je optimalno med 15 in 30 udeležencev (tudi kakšen več ali manj je ok...)
- Skupen čas polnega tečaja je običajno dobre 3 ure.

Za več novičk o Pedosani, se lahko prijavite na naše obveščanje