O vadbi

 

Rodil se je dojenček.

Naravnost osupljivo je opazovati, kako se dojenčkov razvoj z naglimi koraki odvija pred našimi očmi in kako se prilagaja okolju. Gibalni razvoj se začne že v maminem trebuhu in je še posebej intenziven do tretjega leta starosti, zato je še kako pomembno, kako z njim rokujemo in ga spodbujamo pri njegovi razvojni poti vse od rojstva dalje. Zelo pomembno je, da mu omogočimo čim več izkušenj, raziskovanja lastnega telesa in prostega gibanja na tleh.
V prvem letu življenja je otrok kot gobica, ki vsrkava vase vse nove informacije. O svetu še nima izkušenj, zato se mora zanašati predvsem na sporočila, ki mu jih sproti pošiljajo njegovi čuti in seveda mi – njihovi starši.
Prve mesece svojega življenja je dojenček povsem odvisen od osebe, ki zanj skrbi. Vsakršni dražljaji so zanj zelo pomembni, saj mu omogočajo postopen razvoj in dozorevanje živčevja. V njegovih možganih se ob sprejemanju sporočil in dražljajev razvija vse več nevronskih povezav: čim več jih bo, tem bogatejše bo dojenčkovo mišljenje.
V prvih dneh življenja se dojenček giblje preko rok staršev. Zato je zelo pomembno, kako z njim rokujemo, kako ga dvigamo, spuščamo, pestujemo in nasploh preživljamo čas z njim. Če ga ustrezno usmerjamo in mu damo priložnost, začne dojenček zelo kmalu sodelovati. Če ga omejujemo pri gibanju, pa se tako njegov telesni kot mentalni razvoj upočasnita.
V Pedosani učimo starše, kako spodbujati gibalni razvoj dojenčkov. Takoj po rojstvu učimo pravilnega rokovanja, ki ga ob napredovanju dojenčkovega razvoja dopolnujemo, ter usmeritev, ki so v skladu z njegovim razvojem primerne. Zato dojenčke razvrščamo v skupine po razvojnih stopnjah. V vsakem programu strokovno proučimo vsakega dojenčka posebej in ocenimo, kdaj je pravi čas za napredovanje v višjo stopnjo.
Če si želite popestriti prvo leto dojenčkovega življenja, se naučiti, kako z njim kvalitetno preživljati čas in ga spodbujati v skladu z njegovim gibalnim potencialom, si izberite ustrezen program naših razvojno gibalnih uric.
Razvojno gibalne urice potekajo v skupinah glede na starost in stopnjo razvoja posameznega dojenčka. Urice so igrive, sproščene, predvsem pa namenjene usmerjanju staršev - kako slediti razvoju svojega dojenčka in ga pri tem ne postavljati v zanj neprimeren položaj.

Prijavite se na uvodno uro tukaj.


Za več novičk o Pedosani, se lahko prijavite na naše obveščanje