Programi

 • pedoMikro

  od 0 do 3. meseca

  V ta program sodijo najmlajši obiskovalci razvojno gibalnih uric v Pedosani - od starosti 4 tednov do 3 mesecev. V tem obdobju je dojenček popolnoma odvisen od staršev, je nesposoben hotenega gibanja, zato je zelo pomembno, kako starši (oz. tisti, ki skrbijo zanj) z njim rokujejo. Zelo priporočljivo je začeti z ustreznimi prijemi in vajami čim prej po rojstvu. V tem obdobju dojenček šele zaznava svet okrog sebe in svoje telo ter je popolnoma odvisen od staršev. Zato starše učimo, da z ustreznimi prijemi dojenčka premikajo po prostoru in ga na tak način spodbujajo h krepitvi telesa iz vseh smeri. Krepitev telesa poteka po dveh smereh in sicer po Cefalokavdalni smeri (od glave navzdol) in Proksimodistalni (od hrbtenice navzven). V tem obdobju se razvoj odvija od predela glave do rok, zato v tem programu spodbujamo razvoj k samostojni kontroli glave in navajanje na položaj na trebuščku (pasenje kravic). Preko dotikov, menjave položajev in izkušenj se razvoj dojenčka zgodi in dlani se razprejo.

 • pedoMini

  do bočnega seda

  V tem programu so dojenčki stari že 3 mesece in več. Iščemo samostojni bočni sed (pol sedeč položaj, z rokicami ob telesu, na podlagi). Dojenčku se je razvoj v predelu vratnih mišic že zgodil in kontrola glave je že zelo dobra. Začeli se bodo prvi poskusi premikov na bok. Zato v tem programu starše učimo prijemov in vaj za usmerjanje dojenčka k premikanju v prostoru. Za začetek v obrat iz hrbta na trebuh. Naš moto je: „Pokaži mi, da bom naredil sam!” Pasenje kravic tekom tega programa napreduje v položaj na iztegnjenih rokah, z odprtimi dlanmi.
  Seveda je vsak dojenček individualen, zato razvoja ne prehitevamo, ampak počakamo, da se samostojno zgodi. Veliko vaj izvajamo preko maminega telesa, pripomočkov in žog. Cilj je doseči bočni sed in aktivnost rokic v obliki hotenega giba le teh.

 • pedoMidi

  od bočnega seda do kobacanja

  V ta program sodijo dojenčki, ki z vzpodbudo že uspejo zadržati bočni sed. Bočni sed iščemo pri vseh možnih variacijah: pri dvigu, odlaganju, igranju, pestovanju in drugje, saj je to izhodišče za vrtenje v prostoru (iz bočnega seda na vse štiri okončine) ter kobacanje. Dojenčki v tem programu že bočno sedijo, vendar še ne znajo vzravnano sedeti, ker nimajo razvitih stabilizatorjev trupa. Zato je še kako pomembno, da NE posedamo dojenčka preden se ne vsede SAM! V tem programu dajemo poudarek na vaje za stabilizacijo trupa. Uporabljamo veliko pripomočkov kot so žoge, valji, balanserne blazine ter tudi vaje, ki jih izvajamo preko / s pomočjo maminega telesa. Starše učimo vaj in prijemov za spodbujanje nevronskih povezav ter jih učimo, da ne smejo prehitevati razvoja. Uživajte ob opazovanju dojenčkovega raziskovanja in ne bodite obremenjeni, kdaj bi se določen mejnik moral zgoditi.

 • pedoMaxi

  od kobacanja do hoje

  V ta program sodijo tisti dojenčki, ki se premikajo po prostoru po vseh štirih – kobacajo. S postavljanjem poligona dojenčke izpostavimo različnim situacijam in jih opazujemo, kako se spopadajo z ovirami v prostoru. Ob tem razvijajo koordinacijo, ravnotežje, prestrezne reakcije in pridobijo ogromno izkušenj za nadaljno, spontano pot razvoja – vse tja do hoje. V tem programu starše učimo vaj in spodbud za pravilno vstajanje, vrtenje v prostoru, kako iz višine dol („noge dol”), se ujeti ob padcu na rokice, predvsem pa, da jih NE vodijo za rokice in učijo hoje na tak način. Ko bo dojenček pripravljen, se bo spustil in samostojno zakorakal v svet.

 • PedoHODI

  pedoHodi

  od 18. meseca do 3,5 let

  Vadba PedoHODI je namenjena mlajšim otrokom, ki so že dopolnili 18 mesecev pa do starosti največ 3,5 let. V tem obdobju so otroci izjemno igrivi, radovedni in željni novih doživetij. Hkrati pa so tudi precej nevodljivi in samosvoji, zato velik del na vadbi nosijo angažirani starši, ki pod vodstvom vaditelja aktivno motivirajo in vodijo otroka skozi vaje. Program vsebuje vaje za razumevanje ravnotežja, spoznavanje težnosti, razvoj koordinacije, pravilne drže, itd. V sproščenem in prijetnem vzdušju, jih spodbujamo k temu, da se kotalijo, plazijo, lazijo, kobacajo, plezajo, vodijo predmete in na razne druge načine premagujejo ovire. Z raznolikimi vajami, ki se na začetku izvajajo skupaj s starši, nato na poligonu, jim preko igre odkrivamo nove poti njihovih gibalnih in mentalnih razsežnosti. Malčki so razdeljeni v dve starostni skupini. V programu PedoHODI1 telovadijo otroci od 18. meseca do 2. let. V programu PedoHODI2 pa telovadijo otroci od 2. - 3,5. leta starosti. V obeh skupinah je od 10 do največ 12 otrok, skupaj s starši. Da bodo ure še kakovostnejše in prijetnejše pa bo po novem skrbel naš OTI - otroški telovadni sistem.

 • Uvodna ura

  Uvodna ura

  Se zavedate, da lahko v prvem letu otrokovega življenja prav vi bistveno pripomorete v njegovem gibalnem in mentalnem razvoju? Z ustreznim rokovanjem (handlingom) se gibalni razvoj začne, zato bomo s tem začeli in nadaljevali preko igre in vaj do samostojne hoje. Podružili se boste z drugimi mamicami, slišali kak praktičen nasvet in preko igrivih uric dajali vzorce in zdrave temeljne za celo življenje. Uvodna ura je namenjena temu, da se spoznamo, pogledamo, kje v razvoju je vaš dojenček in se že naučimo osnov kot so: dvigovanje, odlaganje in obračanje dojenčka. Po končani uvodni uri presodimo, katera skupina bi bila za vašega dojenčka najbolj primerna glede na starost in stopnjo razvoja ter vam dodelimo redni termin tedenske vadbe. Ideje za kvalitetno preživljanje prostega časa z vašim dojenčkom in še mnogo več vam z veseljem predstavimo na naših uvodnih urah, ki potekajo ob torkih v naši vadnici na Trgu komandanta Staneta 5 (Lj - Šiška). spremljajte novice ali se kar prijavite na pedosana@pedosana.si

 • Obisk na domu

  Individualna ura

  Individualna razvojno gibalna ura omogoča celostno obravnavo posameznega dojenčka. Na uri v celoti preučimo, na kateri stopnji razvoja vaš dojenček je, kaj že zna sam in katere usmeritve bi potreboval. Pokažemo vam načine za spodbujanje njegovega gibalnega razvoja. V 45 minutah dela z vami (starši ali skrbniki) in vašim dojenčkom naredimo plan dela za izvajanje vaj doma. V povprečju dobite napotkov za približno tri do štiri tedne. Po tem obdobju je dobro stanje v razvoju spet nadgraditi z novimi usmeritvami. V kolikor presodimo, da dojenček potrebuje dodatno strokovno obravnavo, vas tja tudi napotimo.

 • Obisk na domu

  Obisk na domu

  Ste pravkar postali najsrečnejši starš na svetu in še niste pripravljeni iti od doma? V kolikor imate pomisleke ali pravilno dvigujete, odlagate in pestujete dojenčka, vam lahko pomagamo z obiskom pri vas doma. V sproščenem vzdušju in udobju vašega doma, vas naučimo ustreznih prijemov in položajev za optimalen razvoj dojenčka. Poleg tega vam svetujemo, kako se spopasti s težavami oziroma strahovi, s katerimi se mamice srečujejo v prvem letu dojenčkovega življenja (krčki, koliko dojenčka obleči, kako pravilno namestiti dojenčka v lupinico ipd.) Pokličite ali pišite nam, z veseljem se odzovemo (pedosana@pedosana.si ali 070 450 165).

Za več novičk o Pedosani, se lahko prijavite na naše obveščanje